TÖRVÉNYEK

ADÓK:


PALAGFŰÍRTÁS:

Június 30-a a parlagfűírtás határideje

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI törvény 2008. szeptember 1-je óta szabályozza többek között a károsítók elleni védekezést. A földhasználó köteles a károsítók ellen védekezni, ha azok más, különösen a szomszédos termelők növénytermesztési, növényvédelmi biztonságát, vagy az emberi egészséget bármely módon veszélyeztetik.
A növényvédelmi törvény szerint a parlagfű elleni védekezést június 30-ig végre kell hajtani. Ez az időpont a szankciómentes önkéntes jogkövetés lehetőségének határnapja. A jogszabályi rendelkezés alapján a jegyző június 30-át követően köteles hatósági eljárást kezdeni azokkal a földhasználókkal szemben, akik elmulasztották a parlagfű elleni védekezési kötelezettségüket teljesíteni.
A főváros köztisztaságáról szóló 48/1994 (VIII.1.) Fővárosi Közgyűlési rendelet 3. § szerint
az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója) köteles gondoskodni az ingatlan, az ingatlan előtti járda, továbbá a járda és a kocsiút közötti terület gondozásáról, gyommentesítéséről.
A növényvédelmi bírság mértékét a 194/2008. (VII.31.) Kormányrendelet szabályozza. A kiszabható bírság összege külterületen és belterületen a gyomos ingatlan nagyságától függően, 15.000 forinttól 5.000.000 forintig terjedhet.

A mellékelt ábra a parlagfű életciklusát mutatja be. Írtásának legmegfelelőbb módja tavaszi megjelenéskor a gyomlálás, illetve tömeges előfordulás esetén, a virágbimbó megjelenése előtt végzett kaszálás, majd a vegetációs időszak második harmadában a vegyszeres védekezés. További szaporodását a feltört, elhanyagolt területek füvesítésével lehet meggátolni.
Bővebb információk a parlagfűről:
Írás az Óbuda újság 2011. június 8-i száma alapján

KUTYATARTÁS:

Kötelező a kutyákba mikrochipet ültetni

Az eb egyedi azonosítására szolgáló transzponder beültetését csak állatorvos végezheti. Amennyiben a chipezés megtörtént, azt a III. kerületi önkormányzat felé a tulajdonsnak be kell jelentenie az erre a célra rendszeresített bejelentőlap formanyomtatványon, mely megtalálható a békásmegyeri okmányirodában (Medgyessy Ferenc utca 4.), az ügyfélszolgálati irodában (Harrer Pál utca 2.), a polgármesteri hivatal recepcióján (Fő tér 3.) vagy a www.obuda.hu weboldalról is letölthető.
2010. július 1-től Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelete jogosult mikrochip-leolvasó készülékkel ellenőrizni, hogy a közterületen sétáltatott eb egyedi azonosítását az ebtartó mikrochippel biztosította-e.
forrás: Óbuda újság 2010. július 13-i száma

Az oldal üzemeltetője: Szemerei Géza

Kapcsolat: info@csillaghegyiek.hu